woensdag, februari 07, 2007

Even stilstaan...

"Zinloos geweld". Is geweld ooit zinvol geweest?
Het is erg wat gebeurd is in Oostende, maar wordt de hele situatie niet wat opgeblazen door de media? Geweld is van overal en alle tijden - jammer genoeg.
Maar: elk weekend vallen er doden doordat men dronken achter het stuur zit. Onder invloed wordt ook een auto een gevaarlijk, illegaal moordwapen, niet zelden met nog meer slachtoffers en schade tot gevolg. Die slachtoffers komen één dag in het nieuws en dan zijn ze vergeten. Is dáárvoor al ooit voor iemand een stille mars doorgegaan? Heeft een verkeersdode - door de stommiteit van iemand anders -, of de dronken dader, ooit al wekenlang het nieuws beheerst?
Nee, want we zijn het - hoe vreselijk ook - gewend. Maar dan valt een dode door een messteek en plots voelt iedereen mee, moet iedereen zijn verontwaardiging uiten. Dat is goed en terecht, maar totaal niet in verhouding met de schouderophalende reactie op tragische weekendongevallen... dan zou er elke week een stille mars zijn...

Als je je nu onveilig voelt op straat omdat iemand met een mes zou kúnnen rondlopen en je daarmee zou kúnnen verwonden... vergeet je dan niet dat auto's élke dag mensen doden? Mensen die niet eens de káns krijgen zich te verweren?